Čo je to WordPress?

Zaujímate sa o tvorbu webstránok, alebo sa rozhodujete, ktorý redakčný systém použiť? V tomto návode sa dočítate o WordPresse a jeho výhodách.

Čo je to WordPress?

WordPress je najpopulárnejším CMS (Content Management System), umožňujúcim vám vytvoriť vlastnú webstránku, eshop, alebo blog. WordPress je tak populárny, že ho má naištalovaný vyše 40% webstránok na svete. 

Prečo je WordPress taký populárny? Ak sa zaujímate ako prebieha tvorba web stránok, alebo ste sa rozhodli pre eshop na mieru, WordPress je pre vás to pravé. Pýtate sa prečo? V prvom rade je Open Source, vyvíjaný je pod licenciou GNU GPL (takzvaná licencia pre slobodný softvér). To znamená, že tento softvér je zdarma, a môžete slobodne vyvíjať vylepšenia. Iným slovami si môžete voľne nainštalovať WordPress na váš web,  a pomocou rôzných pluginov z neho vyťažiť maximum.

WordPress môžete použiť ak tvoríte:

  • Eshop
  • Predstavenie Spoločnosti
  • eCommerce
  • E – Vizitka
  • Oznámenie Svadby
  • Blog
  • Portfólio
  • Fórum
  • Sociálna sieť
  • Členská stránka

Aké výhody má WordPress?

  1. WordPress je zdarma. Na jeho inštaláciu vám stačí navštíviť oficiálnu stránku WordPress.
  2. Jednoduchú webstránku si dokážete vytvoriť aj bez programátorských znalostí.
  3. Bezplatné aktualizácie – WordPress je často spravovaný a aktualizovaný, čo zaručuje dobrú funkcionalitu a bezpečnosť vašej stránky.
  4. Množstvo bezplatných pluginov – Či už sa chystáte vytvoriť eshop, alebo rezervačný systém, vo WordPress nájdete predprogramované pluginy, ktoré vám túto cestu ulahčia
  5. Široká komunita užívateľov – V prípade akýchkoľvek problémov, alebo potreby poradenia sa, sa môžete obrátiť na obrovskú komunitu ľudí, ktorí vám veľmi radi pomôžu.
  6. Multisite – Možnosť vytvorenia viacerých webstránok na jednej doméne.

Oficiálne webstránky komunity WordPress

Oficiálna stránka WordPress
Slovenská stránka WordPress

Informácie o autorovi článku

Tvorbe web stránok a dizajnu sa aktívne venujem niekoľko rokov, no osamostatniť sa a začať podnikať v tomto odvetví som sa rozhodol až začiatkom roka 2021. Vtedy vznikla spoločnosť Adatelier, a spojil sa kolektív skvelých kreatívnych ľudí, s ktorými je každý projekt zábava a zážitok. Za obdobie môjho pôsobenia v tomto odvetví som sa toho veľa naučil. No žijeme v dobe informačnej a každé digitálne odvetvie sa veľmi rýchlo mení a vyvíja. Preto je dôležité neustále hľadať informácie a vzdelávať sa. Aj preto som sa rozhodol využiť tento blog k posunu informácií ďalším ľuďom.