Ako podnikať cez internet?

Dnešná doba praje startupistom a začínajúcim podnikateľom. Každý prvý predavač tovaru či služieb je postavený pred pár jednoduchých otázok, ktoré sprevádzajú začiatok veľkého projektu.

Nápad

Na začiatku zvyčajne viete, čo chcete predávať. Vymyslíte si úderný názov – a potom, zistíte, že len dobrý nápad nestačí a treba vyriešiť ďaľších dvadsať vecí. Avšak dobrý nápad je to, čo odlišuje priemerné a podpriemerné eshopy od tých výkonnejších. Niekto dá dôraz na branding, celkovú vizáž a dojem (aj také veci sú dôležité – celú večnosť sa nimi zaoberal napríklad Steve Jobs), niekto na funkciu, niekto na to, ako veľmi sa vám darí cenovo a kvalitou pokryť črtajúcu sa medzeru na trhu.

Na akom systéme to postaviť

Systémov je veľa: platform tiež. Existuje hromada služieb ako sú Wix alebo u nás Shoptet, ktoré vám šupnú eshop do nejakej predpripravenej šablóny a vy to máte bez roboty. Akurát takéto systémy majú dosť nevýhod a treba im aj mesačne platiť. Lepší nápad je nechať si postaviť vlastný eshop na mieru. K tomu máme CMS systémy, ktoré sú zadarm – trebárs WordPress v kombinácii s pluginom Woocomerce. Systémov sú tisícky a naozaj schopní tvorcovia eshopov majú dokonca vlastné systémy, uspôsobené podľa seba, so svoju administráciou, ktoré sú ľubovoľne prispôsobiteľné podľa želaní ich klientov – čiže vás, začínajúceho majiteľa eshopu.

Koho najať

Ak netvoríte webstránky sami (a drvivá väčšina populácie to nerobí), potrebujete spolupracovníka, niekoho, kto sa zžije s vaším nápadom a urobí technickú časť práce za vás. V podstate máme na výber – väčšiu firmu, agentúru – alebo jednotlivca, živnostníka, alebo šikovného suseda. Veľké firmy sa hodia na veľké drahé projekty, pretože majú široké možnosti a veľa pracovníkov. Na menšie shopy sa naopak vôbec nehodia, pretože zoberú tisíce eur na chod svojej prevádzky predtým, než napíšu prvý riadok kódu. Nuž a medzitým – je tiež veľa možností.

Služba adatelier.sk je veľmi komplexná. V jednom balíku získate poradenstvo v podnikaní, programovanie, dizajn, grafiku. Adatalier vám pomôže s unikátnym dizajnom a a namieru postaveným shopom, vie vám dopomôcť k pasívnemu príjmu vo forme affiliate eshopu, má vlastné servery, takže môže váš eshop prevádzkovať na vlastnej hostingovej službe – a cenovo je pod konkurenciou, kvalitou zase ďaleko pred.

Logistika obchodu

Keď eshop nebude mať dostatočne automatizovanú prevádzku, nebude fungovať. Musíte mať neustály príjem k tovaru, pravidelné objednávky, ale aj vyriešené platby – väčšina malých eshopov nemá nikdy nejak extra široké možnosti ako platiť alebo dopravovať tovar k zákazníkom. Pritom tieto veci rozhodujú o tom, či človek pokračuje v objednávke až do konca alebo to vzdá na nejakej predposlednej podstránke. Potrebujete poznať zákony a aj to ako fungujú vaši zákazníci.

Reklama a marketing

Posledný bod, ale v mysli pracovníkov eshopu môže zaberať väčšinu času. Bez reklamy totiž všetko stráca zmysel – nikto sa o vás nedozvie. Digitálny marketing má široké možnosti – dokonca môžete používať aj tie nástroje z klasickej ponuky pred internetom. Na internete sa môžete venovať optimalizácii alebo klikacím reklamám – všetko je len o nastavení nákladov, aby vám nezožrali príliš veľa prostriedkov z ceny výsledného produktu.

Informácie o autorovi článku

Tvorbe web stránok a dizajnu sa aktívne venujem niekoľko rokov, no osamostatniť sa a začať podnikať v tomto odvetví som sa rozhodol až začiatkom roka 2021. Vtedy vznikla spoločnosť Adatelier, a spojil sa kolektív skvelých kreatívnych ľudí, s ktorými je každý projekt zábava a zážitok. Za obdobie môjho pôsobenia v tomto odvetví som sa toho veľa naučil. No žijeme v dobe informačnej a každé digitálne odvetvie sa veľmi rýchlo mení a vyvíja. Preto je dôležité neustále hľadať informácie a vzdelávať sa. Aj preto som sa rozhodol využiť tento blog k posunu informácií ďalším ľuďom.